De leukste uitjes en activiteiten op Texel vind je bij Texeltrips!

Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06 230 30 331 of info@texeltrips.nl

Iedere groep mensen gedraagt zich als een levend systeem

“Zodra patronen zichtbaar worden, zijn ze vaak makkelijker te hanteren”

Organisatie Opstelling Texel

De prachtige locatie midden in een beschermd natuurgebied, zal positief bijdragen aan het proces.

Wat is Systemisch coachen?

Ons leven kent van jongs af aan vele systemen. De familiesystemen van onze vader en moeder en de verbinding tussen die systemen. Wij groeien op en ontwikkelen ons in systemen met onze opvoeders, onze schoolklas, een team, een vereniging en weer later werken wij in systemen, zoals in organisaties. Wij leren en ontwikkelen ons binnen die systemische context. Ieder van deze levenssystemen heeft een eigen dynamisch krachtenveld, een zielsstroom die ons op een diep en vaak onbewust niveau beweegt.

Vandaag gaan jullie op zoek naar het systeem binnen jullie Team.  Wat is mijn plek in de organisatie, in het werkveld. Kan ik mijn ruimte innemen? Is mijn plek duidelijk en hoe is die plek bepaald. Weet ik waar anderen staan in mijn omgeving?

Vragen als deze laten zich vaak niet zo eenvoudig beantwoorden. Vele vergaderingen en hei-sessies worden gewijd aan deze problemen en toch verandert er zelden iets wezenlijks.

Binnen organisatieopstellingen wordt gewerkt met het organisatiesysteem. Onder je organisatiesysteem wordt verstaan jezelf, je leidinggevende(n), je collega’s, je ondergeschikten. Binnen een systeem kan de energie optimaal stromen als aan 3 basiswetten voldaan wordt:

  • dat iedereen het recht heeft om erbij te horen,

  • dat er een balans is tussen geven en nemen en

  • dat iedereen de goede plek binnen het systeem inneemt.

Als aan deze regels niet voldaan wordt, worden de verhoudingen binnen de organisatie verstoord en ontstaan er blokkades in de energiestroom.

Vergelijk dit maar eens met een voetbalelftal. Iedereen heeft daar een rol in, zoals verdedigers, aanvallers, een aanvoerder, een coach. En er moet samengespeeld worden om succes te hebben. Je kunt je voorstellen dat er gekke dingen gebeuren als een verdediger ineens besluit ook in de spits mee te gaan spelen. De verdediging raakt lek en ook zullen de spitsen die daarvoor aangewezen zijn zich afvragen wat hier gaande is. Of iemand maakt een zware overtreding, krijgt een rode kaart en een andere speler zegt: “blijf jij maar in het veld, ik ga er wel uit”. Zulke dingen gebeuren ook in bedrijven en andere organisaties.

Soms zijn de oorzaken van optredende symptomen niet zo eenvoudig via teammeetings en heisessies te achterhalen. Teambuilding-activiteiten blijken soms geen effect te hebben. Dan kunnen organisatieopstellingen een uitkomst bieden.

Een organisatieopstelling is bedoeld voor iedereen; werknemers, werkgevers, ZZp-ers, teams en directeuren binnen alle sectoren en industrieën. Het is een uitermate geschikt middel om jezelf en een team beter te laten functioneren en een reorganisatie werkelijk te laten slagen.

Te combineren met al onze andere activiteiten workshops en teambuilding ideaal als vergaderbreak

Blijven overnachten op het eiland? Vertel ons je wensen en wij vinden de geschikte locatie!

 

 

 

 

Heeft u een vraag over dit uitje?

Wilt u meer weten over dit uitje of heeft u een algemene vraag? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. U kunt ook een offerte aanvragen via deze pagina.